donderdag 11 januari 2007

Nieuwe fase?

Femke wil niet meer gaan slapen overdag. Ieder klein hummeltje, zeker als ze onder de 2,5 zijn, moet nog een middagslaapje doen. Persoonlijk vind ik dat het ook geen kwaad kan als vrouwen van rond de 35 dat ook doen, maar daar gaat dit stukje niet over.

Femke gaat als ze moe wordt heel hard met beide handjes in haar ogen wrijven. Voor ons ideaal want dan weten we wanneer ze wil slapen, aangezien ze nog niet kan zeggen: "ik wil slapen". Ook handig als we haar eens bij anderen onderbrengen, iedereen weet inmiddels, als Femke in haar oogjes wrijft: PLAT!

Maandag en dinsdag was Femke op het kinderdagverblijf. Ik haalde haar beide dagen op (Diederik brengt altijd) en beide keren zei Sandra: Femke is heel moe, maar ze wil gewoon niet slapen. Ik dacht nog dat valt wel mee, morgen is ze weer een dagje rustig thuis, banaantje eten, erna even dutten, dat loopt wel los.

Het liep niet los, Femke wil gewoon niet meer slapen overdag, maandag niet, dinsdag niet, woensdag niet en ook donderdag niet. Ze gaat liggen, doet haar ogen dicht en zodra je de deur dicht doet is het bal. Nou zijn we van het principe "laat maar even gaan", maar na 30 minuten ligt ze nog te zingen! Als je dan heel voorzichtig om de hoek kijkt staat / zit ze rechtop in bed, één en al glimlach van oor tot oor. Als ze staat kijkt ze ondeugend, als ze zit wiebelt ze alsof ze aan het trampolinespringen op haar billen is.

Nou ja, als ze echt niet wil slapen dan maar uit het bedje. Met als gevolg heel hard in de oogjes wrijven, want ze wil niet uit bed, ze wil slapen. Nou ben ik een groot fan van het boek: baby's eerste levensjaar voor dummies, dat zijn wij namelijk, ontzettende opvoed-dummies. In het boek staat dat kinderen om de zoveel maanden een nieuwe fase ingaan, met een nieuw bijbehorend ritme. Dat kan gepaard gaan met minder slaap en zoeken naar nieuwe tijden en patronen. Er staat ook bij dat dit weer ophoudt, als het ritme gevonden is.

Tot die tijd maar vreselijk mee trampolinespringen, meezingen, handjes klappen en knutselen. Wie weet wordt ze er moe van, ik slaap er in ieder geval beter door......

Geen opmerkingen: