vrijdag 15 juni 2007

15-6: Kanchanaburi het echte werk

Vandaag een emotionele dag. We begonnen om 9.00 met een bezoek aan het museum ter nagedachtenis aan de mensen die zijn omgekomen tijdens de bouw van de Birma Railway. Het was een eenvoudig museum, soort van in de buitenlucht, met alemaal foto's, tekeningen en krantenartikelen van en over deze periode. Ik liep naar buiten met een brok in mijn keel. Toen ik eenmaal een minuut of wat over het water stond te staren ernaast stroomden de tranen zomaar over mijn wangen, wat een vreselijk leed is hier geweest.

Hierna zijn we naar de speciale kraam gegaan waar bloemen kunnen worden gekocht, hier verkopen ze ook speciale witte bloemen die worden gebruikt om op de graven te plaatsen. We hebben twee kleine stukjes gekocht en zijn vervolgens de begaafplaatsen hgaan bezoeken waar twee broers van de oma van Diederik begraven liggen. De velden zijn werkelijk schitterend onderhouden. Heel vreemd, op het moment dat we over de velden liepen werden we beiden toch rustig, omdat het zo vredig was en ze werkelijk op een prachtige plek begraven liggen.

Na deze bezoeken en het neerleggen van de bloemen op de graven zijn we doorgereden (met lunch onderweg, want Thaien eten het liefst 8x per dag, echt iets voor Diederik) naar Hell Fire Pass. Een stuk van de Birma Railway die zo genoemd is omdat de arbeiders er ook in de nacht moesten doorwerken bij het licht van fakkels.


Ook hier is een mooie gedenkplek, waar we net als bij het museum een donatie hebben gedaan voor onderhoud en beheer. Op een bepaalde manier heb je dan toch nog het gevoel dat je iets bijdraagt, hoewel het uiteraard het verleden niet verandert.

Tot slot via een mooie waterval terug naar het hotel. Toch nog even iets luchtigers op deze dag. Femke keek haar ogen uit en mocht uiteraard weer even pootje baden in het water. Het is echt een sterrenbeeld Vissen, we weten het nu zeker! Vanochtend bij het opstaan ging ze linea recta naar haar zwembandjes toe, pakte ze vast en ging ermee naar de deur van het hotel. Gelukkig kan ze nog niet bij de deurklink!

Geen opmerkingen: